Comisia Europeana (CE) solicita Romaniei si altor 14 state membre sa isi respecte obligatiile de raportare ce le revin in temeiul legislatiei Uniunii Europene privind domeniul deseurilor.
Astfel, 15 state membre, printre care si Romania, nu si-au indeplinit obligatiile care le revin in temeiul mai multor legi, inclusiv al directivelor privind deseurile de echipamente electrice si electronice, bateriile si acumulatorii si deseurile de baterii si acumulatori, vehiculele scoase din uz, ambalajele si deseurile de ambalaje, precum si in temeiul Regulamentului privind transferurile de deseuri.
In conformitate cu Directiva 2012/19/UE privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), statele membre sunt obligate sa raporteze Comisiei date in legatura cu progresele inregistrate privind punerea in aplicare a obiectivelor, intr-un anumit numar de luni de la sfarsitul perioadei vizate de rapoarte, pe baza unei structuri definite de Comisie. In plus, statele membre trebuie sa furnizeze CE o descriere detaliata a modului in care au fost compilate datele. Pana in prezent, Romania, Malta si Suedia nu si-au indeplinit obligatiile, deoarece rapoartele din 2015 nu au fost furnizate, se arata intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul Comisiei Europene.
Statele membre sunt obligate sa transmita CE rapoarte privind ratele de colectare stabilite de Directiva 2006/66/CE privind bateriile si acumulatorii si deseurile de baterii si acumulatori, intr-un anumit numar de luni de la sfarsitul anului vizat, si sa indice in raport modul in care au fost obtinute datele necesare pentru calcularea ratei de colectare. Acestea au si obligatia de a raporta nivelurile de reciclare realizate in fiecare an calendaristic, precum si daca au fost indeplinite nivelurile de eficienta a reciclarii, prevazute in directiva. Aceste obligatii nu au fost indeplinite de Romania, Bulgaria, Franta, Italia, Malta, Grecia, Suedia, Slovenia, Lituania, Tarile de Jos, Spania, Ungaria, Irlanda si Portugalia pentru 2016 si/sau 2017.
In temeiul Directivei 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz, statele membre trebuie sa raporteze Comisiei cu privire la obiectivele stabilite de directiva, impreuna cu o descriere adecvata a datelor utilizate. Romania , Danemarca si Slovenia nu si-au indeplinit obligatiile, rapoartele din 2015 sau 2016 nefiind furnizate pana in prezent.
In conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1013/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din iunie 2006 privind transferurile de deseuri, statele membre sunt obligate sa trimita Comisiei rapoarte cu privire la aplicarea Regulamentului pentru transferurile de deseuri. Pana in prezent, Romania nu a prezentat un raport pentru anul 2017.
Ca urmare a nerespectarii indeplinirii acestor obligatii, Comisia Europeana a decis sa trimita scrisori de punere in intarziere tuturor celor 15 state membre. In cazul in care nu se vor lua masuri in termen de doua luni, se va putea emite un aviz motivat, se mai arata in comunicat.